Vymyká-li se život kontrole, začněte dělat pozitivní kroky

Dětem se nejlépe daří v klidném a předvídatelném prostředí. Ale pro rodiče je těžké reagovat klidně a důsledně, když jsou pod velkým tlakem. Může jít o stres v práci, tlak na domácí rozpočet nebo problémy ve vztahu. Někdy si rodiče způsobují další stres tím, že se snaží být „dokonalými rodiči“. 

Nemůžeme sice odbourat všechny příčiny stresu, můžeme však hledat cesty, jak zvládat své reakce. Stejně jako všechny ostatní dovednosti, i osvojení těchto vyžaduje čas a pomáhá nám, když dostaneme správnou podporu. 

PŘIJMĚTE POZITIVNÍ OPATŘENÍ, KTERÁ VÁM POMOHOU ODBOURÁVAT RODIČOVSKÝ STRES

Profesor Matt Sanders:

"Během rodičovství se neustále objevují nové problémy v práci, změny ve vztazích a finanční vzestupy a pády. Všechno, co se stane, nemůžete ovlivnit, ale můžete se naučit zvládat své reakce. Naučit se bilancovat mezi prací, rodinou, vztahy a rodičovstvím — a zachovat si při tom chladnou hlavu — vyžaduje praxi a čas, ale znamená to velký přínos pro vás a vaši rodinu." 

STRES SE HROMADÍ V POZADÍ 

S přibývajícím počtem lidí pracujících z domova mnozí zjišťují to, co vědci vědí již delší dobu: rodinné konflikty ovlivňují vaši práci a pracovní obtíže mají dopad na váš domácí život. Nedostatek pracovních pozic a rostoucí ceny vytvářejí obavy, jak udržet rodinný rozpočet pod kontrolou. 

To vše má dopad na rodičovství. V důsledku to ovlivňuje způsob komunikace v rodině, rozdělení rolí a zvyšuje neshody. Stres jednoho rodiče ovlivňuje i ostatní členy rodiny. A z něho plynoucí konflikty mezi rodiči mají dopad na všechny: problémy s chováním dětí se mohou stát častějšími. Když se tak stane, je náročné reagovat vždy klidně a důsledně jako rodič. 

Během COVID-19 většina rodin zaznamenala veliký nárůst celkové úrovně stresu, problémů s chováním dětí i zvýšení psychické zátěže, projevující se úzkostí u dětí. 

Takže, co se s tím dá dělat? Věřte, že to není o tom udělat ze sebe nadčlověka a zvládat všechno a být vším. Je to o tom zkoušet hledat praktikovatelnou rovnováhu a snažit se zaměřit na to, co můžete ovlivnit.

Rutina je váš přítel. Darujte dítěti dovednosti, pomocí nichž může být nezávislé — například při ranním oblékání. Jakmile je na to dítě zralé, podporujte ho v zapojení do domácích prací odpovídajících přiměřeně jeho věku. Triple P nabízí pozitivní strategie, které vám pomohou vaši denní rutinu nastavit co nejúspěšněji.  

ZÍSKEJTE V RODINNÝCH VZTAZÍCH STABILITU, KTERÁ JE UDRŽÍ SILNÉ

Ve chvílích, kdy zažívá rodina extrémně náročné období a je ohrožený i rodinný rozpočet, jsou schopnosti zvědomování si vlastních emocí a využívání pozitivních strategií důležitější než kdy jindy. Zde je několik doporučení, která vám mohou pomoci, když stres a špatná pracovně-rodinná rovnováha způsobují problémy.  

Nemusíte se snažit dělat všechno najednou. Jen prostě zkoušejte, a pamatujte si, že jde hlavně o to, odbourat stres, a ne strachovat se, zda děláte vždycky všechno správně. 

* Zaměřte se na to, co je ve vašich silách změnit.  Můžete si zařídit pružnější pracovní dobu? Pokud máte napjaté finance, pokuste si ve vaší bance sjednat finanční konzultaci? Zkuste se s partnerem domluvit, jak si rozdělit rodinné povinnosti, abyste se cítili lehčeji? Zbývá vám doma čas na společnou zábavu? Osvojte si přístup k řešení problémů, ve kterém se zaměříte na to, co lze změnit, ne na to, co ovlivnit nemůžete.  

* Zvědomujte si své emoce a myšlenky a odstraňte ty neprospěšné. Například myšlenka „nikdy se nic nezlepší“ výrazně zvyšuje stres. Konstruktivní myšlenka spíše zní: „Jsme nyní v těžké situaci, ale tento stav nebude trvat věčně a jsou kroky, které můžeme podniknout pro jeho zlepšení.“ Výzkumy ukazují, jak je důležité se s dětmi smát a žertovat.  Být klidným, pozitivním, angažovaným rodičem tak, jak to jenom jde, pomáhá chránit vaše dítě od negativních dlouhotrvajících vlivů v těžkých časech.  A pokud máte pocit, že to nezvládáte a potřebujete větší podporu, obraťte se na přátele, rodinu nebo na odbornou pomoc. 

* Zamyslete se nad svým „dojíždějícím“ časem. Využívejte čas dojíždění do práce k vědomému odpočinku a věnujte aktivní pozornost rodině, když jste s ní. Stejně tak neřešte rodinné problémy, když jste v práci.  

V ÚPLNÝCH RODINÁCH: BUĎTE NA STEJNÉ STRANĚ, JAKO JE VÁŠ PARTNER

* Starejte se jeden o druhého (pro rodiče a další dospělé, kteří pomáhají s péčí o dítě). Mluvte s partnerem o jeho problémech stejně tak, jako on o vašich; a očekávejte schopnost sdílet potíže bez vzájemného obviňování. Mějte realistická očekávání od sebe samého i od partnera, ale vězte, že je v pořádku být asertivní (ne agresivní), když žádáte o pomoc.  

* Když jeden z partnerů tráví moc času a energie prací, zkuste zavést klidnou diskusi na téma priorit. Promluvte si o tom, co je pro vás a vaši rodinu opravdu důležité. Opomeňte v diskusi materiální stránku problému a zaměřte se na to, kolik času trávíte s vašimi dětmi pro podporu jejich emocionálního rozvoje.  

* Uvědomte si, že každý rodič je zodpovědný sám za sebe za hledání způsobu, jakým zvládat vlastní stres, bez přispění další osoby. Například, dobrá metoda ke zvládnutí stresových situací je dlouhý, hluboký nádech a poslouchání hudby, telefonování s přítelem, nebo ranní procházka ještě než se ostatní probudí. Unikat od problémů přílišným trávením času na telefonu, nadměrným konzumováním jídla či alkoholu nebo dokonce workoholizmem, může přinést dočasný pocit úlevy, ale vytváří dlouhodobé problémy a zvyšuje stres druhého rodiče. (Stejně tak netrvejte na tom jít na každodenní procházku, když to znamená, že se pohodlně vyhnete tomu, udělat svůj díl práce při koupání nebo před spaním.)