Sebepéče - Cesta k pozitivnímu rodičovství

Většina rodičů už ví, že je důležité se o sebe starat. Jak ale najít čas, energii nebo prostředky na to, abyste to dělali průběžně? Není to vždy snadné. Péče o sebe sama je však pro pozitivní rodičovství zásadní.  

Více informací najdete v naší infografice.

----------------------------------------------------------

Většina rodičů ví, že je důležité se o sebe starat. Jak ale najít čas, energii nebo prostředky na to, abyste to dělali průběžně? Není to vždy snadné. Někteří rodiče dokonce považují péči o sebe sama za odměnu.

Sebepéče je však prospěšná nejen pro rodiče, ale také pro psychickou pohodu a vývoj jejich dětí. Může vám pomoci cítit se klidněji, a to i v těžkých chvílích. A protože se děti hodně učí pozorováním svých rodičů a tím, jak zvládají stres, může vám péče o sebe sama pomoci nahlížet na náročné situace pozitivněji (aniž byste na ně ihned přehnaně reagovali). Pro své děti jste vzorem toho, jak se vypořádávat s emocemi a posilovat odolnost. Pomáháte jim tak rozvíjet klíčové životní dovednosti.

Péče o sebe nemusí být složitá. Přemýšlejte o drobných činnostech, které můžete důsledně vykonávat a které vás udržují ve fyzické, společenské a emocionální pohodě. Těmito kroky si můžete vytvořit nové, pozitivní návyky.

Rodiče, kteří se věnují sebepéči, uvádějí nižší míru únavy a lepší duševní zdraví. Jak se říká: z prázdného poháru nenaliješ. Péče o sebe je pro pozitivní rodičovství zásadní a není luxusem nebo jen případným doplňkem. 

Rodičovství je plné příležitostí, kdy můžete dětem ukázat, jak se o sebe hezky starat. 

Triple P - Program pozitivního rodičovství® nabízí praktické kroky, jak vychovat šťastné a odolné děti a získat jistotu ve svých rodičovských dovednostech.