Nedokonalost povolena: Buďte k sobě jako rodiče laskavější!

V rodičovství zažíváme kouzelné chvíle, někdy to však může být náročné. Občas uděláme chybu, něco se pokazí. Většina rodičů někdy pochybuje o svých rodičovských dovednostech. Ve výzkumu bylo zjištěno, že 71 % rodičů by se rádo cítilo sebejistěji. 

Neexistují ani dokonalí rodiče ani dokonalé děti. Když máte pocit, že je toho na vás moc, opřete se o své dovednosti a buďte na sebe milejší. 

Je také běžné mít kritický postoj k vlastnímu výchovnému stylu. Míváte ho, i když máte znalosti a dovednosti, na kterých můžete stavět? Můžete mít pocit, že všichni ostatní jsou těmi „správnými“ rodiči, zatímco vy se ze svých dětí cítíte frustrovaní, nebo máte vnitřní pocit, že selháváte?

Díky laskavosti k sobě samému, zejména když se dopustíte nějaké chyby nebo zažijete neúspěch, můžete být klidnějším a pozitivnějším rodičem nebo pečovatelem. Pro děti můžete být vzorem v tom, jak rozvíjet sebedůvěru, sebepřijetí a zvládat emoce. Jsou to dovednosti, na kterých budou stavět celý život.

JAK UTIŠIT SVÉHO VNITŘNÍHO KRITIKA

Každého někdy dostihnou negativní myšlenky nebo pochyby, zejména když jako rodiče prožíváte náročné chvíle. Pokud se však kritické myšlenky o sobě samém stávají zvykem, zkuste se zastavit, uvědomit si, že takové myšlenky máte, a přetvořte je v něco konstruktivnějšího. Například:

Namísto: “Proč mi to nejde? Jsem beznadějný rodič. Nikdy neudělám nic dobře. Všichni ostatní jsou lepší než já,“ můžete zkusit: „Je v pořádku dělat chyby. Nemůžu dělat vždycky všechno správně. Budu se snažit dál."

Jako rodiče máme každý den spoustu příležitostí k tomu, abychom byli sami k sobě milosrdnější, když reagujeme na chyby, neúspěchy a jiné náročné situace. Naslouchejte svému vnitřnímu hlasu a všímejte si svých neprospěšných myšlenek, zkuste se zastavit a říct si něco pozitivního.

Děti své rodiče a pečovatele neustále sledují a učí se od nich. Pokud jste klidnější a laskavější sami k sobě ve všech situacích, které život přináší, co se od vás děti učí? 

Když dítě vidí, jak se vy sami vyrovnáváte se zklamáním a neúspěchem, ukazujete mu, jak to jde dělat pozitivně. 

Pokud si například nahlas řeknete, že to nevadí, když se něco nepovedlo, pomáháte dítěti pochopit, že je v pořádku dělat chyby. Naučí se pak od vás, že se se svými emocemi mohou vypořádat podobným způsobem.

Když zrovna procházíte intenzivním konfliktem nebo krizí, může být obtížné negativní myšlenky přeformulovat. A trocha pochybností a sebekritiky je normální. Existuje však tenká hranice mezi konstruktivní kritikou a tím, když si často myslíte, že nic z toho, co děláte, není dost dobré. 

Pamatujte si: Dokonalí rodiče neexistují (ani dokonalé děti) ! 

Na základě svých znalostí a dovedností můžete být k sobě i k celé rodině vstřícnější a mírnější, a to i v těžkých chvílích.

REALISTICKY NASTAVENÝ ŘÁD JE AKTEM LASKAVOSTI K SOBĚ SAMÉMU

Mnoho rodičů a pečovatelů se probouzí s pocitem, že toho mají příliš naloženo, což může ovlivnit náladu všech okolo. Když se k tomu přidá nedostatek spánku, neshody o tom, co bude ke svačině, ztracené ponožky a neúprosný čas, není divu, že o sobě můžete více pochybovat a méně si odpouštět. 

Jak tedy začínat (a ukončovat) den lépe a mít lepší pocit z toho, jak se vám dařilo?

Může vám pomoci nastavit si v rodině řád určitých činností, protože pak všichni budou vědět, na čem jsou a co je potřeba. Jsou-li vaše rána uspěchaná a hektická, můžete se stresu vyhnout tím, že si věci připravíte večer předem a zapojíte do toho i děti. 

Nikdo není dokonalý a občas se něco nepovede. Jednoduchá ranní rutina vám však může pomoci cítit se jako rodič produktivněji a efektivněji – ano, i když nějaká ta ztracená ponožka bude chybět vždycky!

SOUVISLOST MEZI SEBEPÉČÍ A LASKAVOSTÍ SAMA K SOBĚ

Výzkum naznačuje, že laskavost sama k sobě hraje roli v duševním zdraví a pohodě rodičů, ale může také pozitivně ovlivňovat každodenní interakce rodičů s dětmi.

Často si myslíme, že musíme udělat něco velkého, aby se něco změnilo. Pro začátek však stačí dělat jen malé věci, kterými k sobě projevíte laskavost. I když se to může zdát jako velká výzva, investice do péče o sebe sama se může vyplatit vám i vašim dětem. 

Díky péči o své tělo a mysl si vytvoříte vnitřní rezervu a bude pro vás pak jednodušší se pozitivně vypořádávat s neúspěchy a problémy vyřešíte s větším klidem. A jednou bude tento přístup pomáhat i vašim dětem vypořádávat se s životními úspěchy a pády. Není sobecké udělat si prioritu ze svých potřeb – ve skutečnosti je to nezbytné.




Pro více informací o výzkumu klikněte zde: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12671-016-0528-6

(Self-Compassion and Parenting in Mothers and Fathers with Depression | SpringerLink)